Skip to main content

Kalk heeft vele nadelen. Van sommige zijn we ons bewust, van andere niet. Je raakt ze in elk geval allemaal kwijt met een centrale waterontharder.

De voordelen:

– Een zachtere huid en haar na het douchen
– Minder last van huidproblemen zoals winterhanden en eczeem
– Besparing op alle schoonmaakmiddelen van 50-75%
– Geen zouttabletten en andere anti-kalkmiddelen meer nodig
– Langere levensduur wasmachine, koffiezetapparaat, kranen, sanitair, waterkoker, cv-ketel enzovoort
– Minder verstoppingen in leidingen, douchekoppen, enzovoort
– Geen lelijke kalkaanslag meer op douchecabines, tegels en voegen, sanitair, kranen, (auto)ramen en aquaria
– Nooit meer glascorrosie of witte aanslag
– Schoonmaken kost veel minder tijd en moeite
– Energie- en milieubesparend
– Uw wasgoed is zachter, kleding behoudt langer haar kwaliteit
– Nooit meer uw koffiezetapparaat of waterkoker ontkalken.

De waterontharders waar wij mee werken, werken niet door elektriciteit of magneten. De ontharders werken met een harsfilter dat de kalk ook daadwerkelijk uit het water haalt.
Stroom is nodig voor de besturing van de ontharder, onder andere om het verbruik en de tijd bij te houden. De waterontharder wordt aangesloten net achter de watermeter, waardoor u in uw hele huis of pand van kalkvrij water kunt genieten. Het proces waarmee de hars de kalk onttrekt aan het water heet ionenwisseling.

Ionenwisseling is de allerbeste manier om kalk uit water te halen. Het harde water stroomt door de harscilinder. Op de harsbolletjes zitten natriumionen die uitgewisseld worden tegen de calciumionen in het water. Sommige mensen proeven het verschil, maar het is vooral een ander gevoel. Kalkvrij water is zachter en smaakt zeker niet zout.

Als het hars verzadigd is met calcium, moet het “geregenereerd” worden. Dat gebeurt door middel van een spoeling met zout water, dat in de zoutbak wordt aangemaakt. Door de zoutspoeling gaat de kalk van het hars af en kan het weer kalkvrij water geven. Bij een 10-liter ontharder en de meest voorkomende hardheid gebeurt dit één keer per 3000 liter aan waterverbruik. Het spoelwater met alle kalk gaat via een afvoer naar het riool. Tijdens de spoeling kunt u nog wel water gebruiken, maar dat is niet kalkvrij. Het spoelproces gaat op druk van de waterleiding, er zit dus geen pomp in. Daardoor is de ontharder energiezuinig, de elektriciteit is alleen nodig voor de besturing.

Wij informeren u graag over de mogelijkheden.